Σαρανταλείτουργο: τι είναι και τι συμβολίζει;

Σαρανταλείτουργο: τι είναι και τι συμβολίζει;
Categories Διάφορα

Σαρανταλείτουργο: τι είναι και τι συμβολίζει;

Η ενότητα άρθρα στο megremisfunerals.com δημιουργήθηκε για να αναφέρουμε θέματα που αφορούν μεν τον θάνατο αλλά με μια αισιόδοξη ματιά (ναι κι όμως τη ματιά για οποιοδήποτε θέμα στη ζωή μας τη δίνουμε εμείς, ακόμα και σε ένα τέτοιο σκληρό γεγονός), αλλά και για να λύνουμε απορίες δικές μας που φανταζόμαστε ότι μπορεί να είναι και δικές σας, όσον αφορά συμβολισμούς, παραδόσεις και "έθιμα" με σχετικές τελετουργίες.

Πριν λίγες μέρες άκουσα τη μητέρα μου να λέει ότι θέλει να φτιάξει πρόσφορο για το Σαρανταλείτουργο.

Και κάπως έτσι μου δημιουργήθηκαν οι απορίες για το τι είναι, τι κάνουμε και γενικά τι συμβολίζει;

Οπότε έχουμε και λέμε, Σαρανταλείτουργο ονομάζεται η τέλεση της θείας λειτουργίας για σαράντα συνεχόμενες μέρες. Το Σαρανταλείτουργο γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.  Όλες αυτές οι λειτουργίες τελούνται υπέρ υγείας όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στη ζωή και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων. Πιο συγκεκριμένα μνημονεύονται και οι κεκοιμημένοι και μάλιστα ονομαστικά, γιατί με αυτό τον τρόπο  οι ψυχές τους έχουν μεγάλη ωφέλεια, όταν γίνεται δέηση υπέρ αυτών μέσα στη Θεία Λειτουργία. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφέρω ότι σύμφωνα με την Εκκλησία δεν αποτελεί γρουσουζιά να γράφονται τα ονόματα των νεκρών δίπλα στα ονόματα των ζώντων, όπως πιστεύουν πολλοί, αφού σύμφωνα με τη Χριστιανοσύνη δεν υπάρχουν νεκροί, μιας και η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει.

Επιπλέον, για την τέλεση της θείας λειτουργίας συνήθως προσφέρονται Δώρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την τέλεση του μυστηρίου. Τα Δώρα αυτά είναι:

  • Πρόσφορο
  • Κεριά
  • Μοσχοθυμίαμα
  • Ελαιόλαδο
  • Κράσι (Νάμα)

Με το παραπάνω κείμενο θεωρούμε πως καλύψαμε βασικές απορίες για το συγκεκριμένο θέμα του Σαρανταλείτουργου. Δε θα αναλυθεί κάτι παραπάνω γιατί δεν είμαστε ειδικοί. Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου ήταν να απαντηθούν ερωτήματα μας που πιθανότατα να ήταν και δικά σας.

Καλές Γιορτές με υγεία & αγάπη!

Βασιλική Γρηγορίου Μεγρέμη

Φροντίδα με Σεβασμό - Τελετή με Αξιοπρέπεια - Άνθρωποι με Εμπιστοσύνη. Το Γραφείο Τελετών Μεγρέμης Λειτουργεί από το 1993 με έδρα την Τρίπολη Αρκαδίας

Ώρες Λειτουργίας

  • Καθημερινές
    24 ώρες / 24ωρο
  • Σάββατο
    24 ώρες / 24ωρο
  • Κυριακή
    24 ώρες / 24ωρο

Επικοινωνία

2o χλμ. Τρίπολης – Τεγέας

Νεομάρτυρος Δημητρίου 15, Τρίπολη

271 023 7190